Projekti

Izvješće sa sastanka u Ministarstvu pravosuđa u vezi uvođenja elektroničke komunikacije sa sudovima u RH

U prostorijama Ministarstva pravosuđa je 8. svibnja 2018. održan sastanak na temu uvođenja elektroničke komunikacije ostalih dionika pravosudnog sustava sa sudovima u Republici Hrvatskoj. Sastanku su prisustvovali predstavnici udruga sudskih tumača, vještaka i procjenjitelja, kao i strukovnih komora u RH.

Državni tajnik, g. Kristian Turkalj, u kratkim je crtama iznio plan koji Ministarstvo namjerava provesti do kraja ove godine. Sustav eSpis i portal e-Predmet novosti su koje bi trebale umrežiti prvenstveno trgovačke sudove u RH do kraja ove godine, nakon čega bi se elektronička dostava podnesaka i komunikacija trebala proširiti i na općinske sudove. Primarni korisnici će biti odvjetnici, ali i druge djelatnosti koje su dionici pravosudnog sustava, pa tako i sudski tumači. Namjera najavljenih izmjena je uvođenje elektroničkog potpisa pri dostavi ovjerenih prijevoda sudovima u RH, dok bi u ostalome ovjereni prijevodi kao javne isprave zadržale svoj papirnati format.

Tijekom drugog dijela sastanka sudionici su iznijeli neke od aktualnih tema i problematike, koje su većim dijelom istovjetne kod sudskih tumača, vještaka i procjenjitelja. Tajnica Udruge, Katarina Justin, je slijedom komentara državnog tajnika o rascjepkanosti tumačkih udruga i tumačke djelatnosti općenito podsjetila da je HSUST u suradnji s ostalim udrugama tumača istupila pred Ministarstvo zajedničkim prijedlogom izmjena Pravilnika te je iskazala spremnost HSUST-a da i dalje nastavi suradnju s ostalim udrugama na dobrobit tumača u cijeloj RH. Također je istaknula problematiku izostanka edukacija i dodatnog obrazovanja tumača, kao što je slučaj sa primjerice susjednom Slovenijom. Tema je bila i niska satnica za sat tumačenja, izrada iskaznica i pojednostavljivanje uvezivanja ovjerenih prijevoda.

Ministarstvo pravosuđa je u petak na Središnjem državnom portalu „e-Savjetovanja“ objavilo paket zakona koji se odnose na organizaciju pravosuđa. Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću paketa zakona trajat će do 25. svibnja 2018. godine, do kojeg roka će i HSUST dostaviti očitovanje, tj. prijedloge koji se odnose na sudske tumače, a sve slijedom ranijih prijedloga koji su bili usuglašeni sa članovima i kolegama iz drugih udruga u prijedlogu iz 2011. godine. U tom smislu pozivamo sve članove da sa svoje sugestije i prijedloge upute na e-mail adresu prijedlozi.hsust@gmail.com najkasnije do 15. svibnja o.g. Na stranicama HSUST-a dostupan je Nacrt prijedloga Pravilnika o stalnim sudskim tumačima iz travnja 2014. godine. Prikupljat ćemo prijedloge kolegica i kolega i potom ćemo formirati očitovanje koje ćemo dostaviti do 25. svibnja Ministarstvu.

Vaš HSUST


Nacrt prijedloga Pravilnika o stalnim sudskim tumacima

 

NAJAVA SAVJETOVANJA ZA SUDSKE TUMAČE

U subotu, 12. svibnja 2018., s početkom u 8:30 održat će se savjetovanje sudskih tumača u organizaciji
HSUST-a. Savjetovanje će se održati u Zagrebu, u prostorijama Impact Hub-a, Vlaška 70e.
Prijave su moguće do četvrtka, 10. svibnja. Rado smo Vam na raspolaganju za sve upite.

Veselimo se ponovnom susretu!

HSUST

Savjetovanje sudskih tumača 2018.
Impact Hub, Vlaška 70e, Zagreb

 

 

Izvješće o obuci za sudske tumače od 13. do 15. lipnja 2014. u Zagrebu

 

Izvješće-Javno savjetovanje na nacrt Pravilnika o sudskim tumačima

 

 

Obavijest o osnivanju Zaklade Hrvatski tumač